Welkom bij AKIDATA

profile-placeholder
Heleen Smit
30/06/2023
Delen:

In de hedendaagse maatschappij worden we geconfronteerd met talloze uitdagingen die vragen om nauwe samenwerking tussen markt en overheid. Om de samenwerking tussen markt en overheid duurzaam te verbeteren, combineert Akida kunstmatige intelligentie met contractmanagement.

about_us_2

Voor het invullen van de kunstmatige intelligentie element is het AKIDATA team wekelijks bezig met de door ons ontwikkelde Projectenkalender en optimalisaties van programmeringen. De kracht van computers wordt ingezet om uiteindelijk beter in staat te zijn om de huidige maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. In deze blog werpen we een blik op het werk dat het AKIDATA team verricht en hoe het bijdraagt aan het creëren van waardevolle oplossingen.

In 2021 is het AKIDATA team begonnen met de ontwikkeling van de Projectenkalender met als doel om opgaven/projecten van opdrachtgevers al vóór de aanbesteding in kaart te brengen. Het biedt zowel de markt als de overheid de mogelijkheid om eerder samen te werken en tijdig de juiste middelen toe te wijzen. De Projectenkalender maakt gebruik van raadsbesluiten en websites van opdrachtgevers, zoals gemeenten, waterschappen en provincies, in Nederland. Dagelijks wordt deze data geactualiseerd en wordt de (website)applicatie doorontwikkeld om gebruikers een optimale ervaring te bieden. Recentelijk is bijvoorbeeld een deepsearch functie toegevoegd, waardoor het nu ook voor de gebruikers mogelijk is om te zoeken door alle raadsbestanden van een aanbestedende dienst.

Naast de ontwikkeling van de Projectenkalender, helpt het AKIDATA team bij het optimaliseren van de opgave van aanbestedende diensten, zogenaamde programmeringsoptimalisaties. Onze programmeringsoptimalisatie biedt overheden de kans meer grip te krijgen op hun opgave door te optimaliseren op meerdere aspecten, zoals interne capaciteit, budget, planning, urgentie en marktcapaciteit. Door middel van geavanceerde algoritmes kunnen deze aspecten in kaart worden gebracht, geactualiseerd en geoptimaliseerd.

Als niet-programmeur duizelt het vakjargon na een dag meehelpen. Er wordt een soort ‘codetaal’ gesproken. Wat opvalt is de gedrevenheid en de wil om een steeds beter product/algoritme te maken. Dit is ook terug te zien aan de lange ‘backlog’ (150+ issues) waarop alle taken staan voor het verbeteren van de Projectenkalender. Nieuwe kennis over bijvoorbeeld chatGPT wordt op de voet gevolgd en de nieuwsgierigheid maakt ook dat de backlog eerder langer dan korter wordt...

Kortom, het AKIDATA team spant zich in om de inzet van kunstmatige intelligentie voor (civiele) projecten continu te verbeteren zodat opdrachtgevers en marktpartijen beter in staat worden gesteld om eerder en effectiever samen te werken, en zo de uitdagingen van vandaag aan te pakken.